לפרופסור כהן ניסיון רב בביצוע ניתוחים לפרוסקופיים בשחלות, וזכה לפרסים בין-לאומיים יוקרתיים על מחקריו בתחום שימור השחלה שעברה שיזור (Torsion of Ovary)
זוהי כיסה (Ovarian Cyst) שחלתית, המכילה נוזל או רקמה סולידית, ויכולה להופיע בגילאים שונים (לעיתים נדירות אף בילדות שטרם קבלו מחזור)
רוב הציסטות השחלתיות הן פיזיולוגיות-תפקודיות (Functional Ovarian Cyst) והן נוצרות כתוצאה מהשינויים ההורמונליים במהלך המחזור החודשי, או בנשים העוברות טיפולי פוריות. ציסטות אילו לרוב נעלמות מעצמן לאחר הוסת הקרובה, לעיתים יש צורך בטיפול הורמונלי ע"מ לסייע בהעלמותן.
חלק מהציסטות פתולוגיות (Pathological Ovarian Cyst ) ותדרושנה מעקב או ניתוח בהתאם לקריטריונים שיפורטו בהמשך.
התופעה שכיחה מאד, וכנראה אצל רוב הנשים שמקבלות מחזור סדיר בשלב כל שהוא של חייהן מופיעה ציסטה שחלתית. אצל נשים בגיל המעבר והמנפאוזה השכיחות יורדת בצורה משמעותית ומופיעה בכ-20% מהנשים.
מרבית הציסטות אינן גורמות לתלונות קליניות ולרוב מתגלות באקראי בבדיקה שגרתית אצל רופא הנשים. בכ-5% בנשים עם ציסטה שחלתית עשויים להופיע תסמינים קליניים מגוונים הכוללים:
אולטרסאונד:
מרבית הציסטות מתגלות בבדיקת אולטרסאונד שגרתית ואקראית אצל רופא הנשים המטפל.
חשוב לאפיין הציסטות השונות ע"י שימוש באולטרסאונד, סמן שחלתי וקליניקה:
ציסטות תיפקודיות (Functional cyst):
מדובר ב-2 סוגי ציסטות המתאפיינות לפי שלב המחזור החודשי:פוליקולרית: מופיעה במחצית המחזור הראשונה-לרוב מדובר בזקיק שלא בייץ, רובן נספגות ספונטנית, באולטרסאונד:הציסטה תראה חלקה עם נוזל צלול, ללא נוזל בחלל הבטן.
לוטאלית: מופיעה במחצית המחזור השניה-לרוב כתוצאה מביוץ ממושך שלא נספג, לעיתים בעת הריון יכולה להשאר למספר חודשים, ואז נספגת, עלולה בהריון לגרום לכאבי בטן. חלק קטן מציסטות אילו עלול לדמם דימום בתוך חלל הציסטה או לחלל הבטן, באופן ספונטני או אחרי קיום יחסים ולגרום לכאב עז חריף שלעיתים דורש התערבות כירורגית-לפרוסקופית דחופה.
באולטרסאונד: הציסטה תראה עתירה בכלי דם, לעיתים כאשר פקעה תראה לא אחידה בצורתה ואז גם יצפה נוזל חפשי בחלל הבטן.
ציסטות פתולוגיות (Pathological Cysts):
ציסטה דרמואידית (Dermoid Cyst): השכיחה ביותר בין הציסטות הפתולוגיות בעיקר בנשים צעירות (עד גיל 40). מכילה רכיבים שונים כגון שומן, שיער, עצמות, סחוס, וגודלת מסיבה לא ידועה.
באולטרסאונד: תראה הציסטה מרכבת מבחינת תכנה ותכיל מרכיבים נוזלים וסולידים אפייניים.
ציסטאדנומה (Cystadenoma): נובעת מתאי האפיתל המצפים את השחלה, יש 2 סוגים היסטולוגיים: Serous ו-Mucinous, ברובן שפירות.
באולטרסאונד: לראשונה מראה בד"כ לא גדול, מרכב נוזלי וסולידי, השניה לעומתה יכולה להגיע למימדי ענק של מעל ל-20 ס"מ ומראה אפייני ספוגי עם מחיצות מרובות.
אנדומטריומה (Endometrioma): מחלת האנדומטריוזיס (Endometriosis) שכיחה בנשים בשנות הפיריון, מדובר בתאי רירית רחם הנודדים מחוץ לחלל הרחם ומשתרשים באגן במקומות שונים ובעיקר בשחלות. כאשר המחלה בשחלה היא נקראית אנדומטריומה ויכול הלגרום לכאבי מחזור קשים, דימום לא סדיר והפרעה בפיריון.
באולטרסאונד: מראה אפייני לציסטה המכונה -Chocolate Cyst, מכילה נוזל דמי ישן וסמיך דמוי שוקולד.
סמן שחלתי- Ca-125: בדיקת דם המאפשרת לאתר תאי ציפוי (אפיתל) שחלתיים, כאשר ערכה גבוה עד 200 יחב"ל בד"כ מדוברבאנדומטריוזיס, אך לצערינו היא אינה ספציפית
סרטן שחלות (OvarianCancer): מחלה נדירה יחסית (בישראל מתגלות כל שנה כ-320 חולות חדשות), המתחילה לרוב מציסטה שחלתית. בחלק קטן מהחולות יש קשר גנטי המתבטא בנשאות של גן גן לסרטן שד ושחלה (BRCA 1/2). נשים שהן נשאיות של גנים אלו נמצאות בסיכון של עד פי 6-7 ללקות בסרטן שד ו/או שחלות לעומת האוכלוסיה הרגילה.
באולטרסאונד: ישנם סימנים מחשידים כגון, ציסטה מרכבת עם מחיצות ובליטות סולידיות (פפילציות), לעיתים בשלבים מתקדמים ניתן לראות נוזל חפשי באגן.
סמן שחלתי- Ca-125- כאשר הערכים במאות ואלפים עולה הסבירות שמדובר בגידול ממאיר, אם כי גם כאן הסמן אינו ספציפי ויתכנו מצבי מחלה עם סמן תקין.
ברוב המקרים ציסטה שחלתית לא תפגע בפוריות האישה. בחלק מהמקרים שהציסטה גדולה או גורמת לדימומים עלולה להיות קשר לירידה בהצלחות הפיריוניות. במידה והציסטה היא מסוג אנדומטריומה והאישה לא מצליחה להרות יש מקום לשקול ניתוח להוצאת הציסטה.
ההחלטה לטפל בציסטה שחלתית במרפאתי תקבע עפ"י מספר קריטריונים בשיתוף המטופלת:
"חבל שלא שמעתי עליך קודם, זה היה חוסך ממני הרבה עגמת נפש וכאבים רבים"
לצפייה במכתב"תודה על הליווי לאורך כל הדרך, במיומנות ובמקצועיות נפלאה
לצפייה במכתב"המשך להיות רופא מיוחד, רופא שכמותו אין עוד אחד"
לצפייה במכתב