כאבי אגן כרוניים מוגדרים ככאבים הנמשכים ברציפות מעל ל-6 חודשים. שכיחות התופעה היא כ-10%-5% מאוכלוסיית הנשים בגילאי הפוריות, אך יש גם לא מעט נשים הסובלות מכאבים כרוניים בגיל המנופאוזה.
מה מרגישה האישה הסובלת מכאבי אגן כרוניים?
הכאבים מתוארים כבלתי פוסקים באגן, באברי-המין ובגב התחתון, ומלווים פעמים רבות בהקרנה ו/או הפרעה בתנועה בגפיים התחתונות. לרוב הנשים סובלות שנים רבות ועוברות בדיקות רפואיות רבות, אך נותרות ללא אבחנה ברורה.
מה ההסבר לתופעה זו?
מנגנון יצירת הכאב מתחיל באגן ומערב את קצות העצבים האגניים ויוצרים תגובה של כאב.
עם הזמן הכאבים מקרינים במסלולים העצביים דרך עמוד השדרה למוח ומייצרים מרכזי כאב המשליכים על איזורים במוח האחראים על מערכות הגוף השונות: מערכת העיכול, מערכת השתן ועוד.
מיהן הנשים הסובלות מכאבי אגן כרוניים?
איך מאבחנים את מקור הכאבים?
האבחון קשה ודורש מיומנות רבה. כלי-הדימות הרגילים: אולטרסאונד, CT ו-MRI, לרוב אינם מקדמים באבחון ויש צורך בידע ומיומנות קלינית ייחודית לאבחן את מיקום העצבים האגניים המעורבים.
בשנים האחרונות התפתח ברפואה תחום חדש שנקרא: Neuropelveology – "נוירופלביולוגיה".
זהו תחום העוסק באבחון פתולוגיות של עצבי האגן.
השתלמתי בתחום זה אצל Prof. Marc Possover – פרופ' מארק פוסובר בשוויץ, החלוץ והמוביל בתחום זה בעולם.
אני הרופא הישראלי היחיד שעבר השתלמות מלאה בתחום זה: אבחון, טיפול וביצוע ניתוחים מורכבים אלו.
האבחון דורש פעמים רבות ביצוע בדיקות MRI ייעודי לעצבי האגן,
ולאחר בחינה מעמיקה של הממצאים כולל התייעצות עם מומחה דימות וכאב, אני מציע טיפול תרופתי או כירורגי/ניתוחי מתאים.
מהם הטיפולים התרופתיים הקיימים כיום לכאבי אגן כרוניים?
הטיפולים משלבים טיפולים הורמונליים, תרופות ייעודיות לכאב ממקור עצבי, בשילוב עם קנביס-רפואי כמידת הצורך ובהתאם להתוויות המקצועיות המקובלות.
אילו טיפולים כירורגיים קיימים ?
הטיפולים הכירורגיים מתבצעים בשיטה זעיר פולשנית, לפרוסקופית ובחלק מהמקרים אני משתמש ברובוט הדה-ווינצ'י – בכדי להגיע לאזורים עמוקים במיוחד באגן שנגישותם בלפרוסקופיה רגילה מוגבלת.
בפעולות הניתוחיות, אני מבצע שחרור של עצבים לכודים בפיברוזיס (תגובה דלקתית כרונית הגורמת להצטלקות קרום הצפק שעוטף את דפנות האגן) ומהווה חלק ממחלת האנדומטריוזיס ומצבים קליניים נוספים.
ניתוחים אלו מורכבים ביותר, ויש צורך בידע אנטומי נרחב בכדי להימנע מפגיעה לא הפיכה בעצבי האגן. הודות להשתלמות שעשיתי אצל פרופ' פוסובר בשוויץ, והניסיון-הרב שרכשתי בתחום, אני יכול להציע לך ניתוח כזה, בטוח ומקצועי מאוד.
אלו טיפולים נוספים אני מציע לנשים הסובלות מכאבי אגן כרוניים?
כחלק מהערכה הקלינית והטיפול, אני משלב שיקום -כאב הכולל מפגשים עם פיזיותרפיסטית של רצפת האגן עם התמחות בכאב, טיפולים משלימים נוספים לייצוב התנועה, הידרותרפיה ועוד…
והכי חשוב,
אני מציע אוזן קשבת ואמפטיה.
כפי שתואר לעיל, נשים הסובלות מבעיה זו לרוב נמצאות בבירורים שונים כבר מספר שנים. סבלן הוא עצום, הסבל האישי, זוגי, נפשי, ומיני קשים מנשוא.
אצלי האישה מרגישה שהגיעה לחוף מבטחים.
המקצועיות האמיתית בתחום היא אבחון מדויק והתאמת טיפול נכון ואישי לכל מטופלת,
ניסיוני הרב והקשר שלי עם מיטב אנשי המקצוע בארץ, מאפשרים לי לבצע זאת, להביא מרפא לנשים אלו, לקום על הרגליים ולהמשיך בשגרת חייהן.
"חבל שלא שמעתי עליך קודם, זה היה חוסך ממני הרבה עגמת נפש וכאבים רבים"
לצפייה במכתב"תודה על הליווי לאורך כל הדרך, במיומנות ובמקצועיות נפלאה
לצפייה במכתב"המשך להיות רופא מיוחד, רופא שכמותו אין עוד אחד"
לצפייה במכתב